1

​​​​​Annelerin hiç de yabancı olmadığı geçici bir durumdan bahsedeceğiz: Gazın bebeğinizin minik vücuduna verdiği rahatsızlık. Ancak bu sefer sancı değil, şişkinlik de yapan gazdan bahsediyoruz. Nasıl mı? Dilerseniz bebeklerde şişkinlik ile ilgili merak ettiğiniz bilgilere adım adım bakalım:

  • Bebeklerde şişkinlik çoğu zaman gazdan kaynaklanır.

  • Mide ve bağırsakta biriken gaz şişkinlik yapar.

  • Gaz ayrıca ağrıya da sebep olabilir. 

Beslenmeye dikkat edip günlük yaşamda uygulayabileceğiniz birkaç püf noktası ile tatlı bebeğinizin karın şişkinliğini önleyebilirsiniz 😊

Bebeklerde Şişkinliğin Nedenleri ve Başa Çıkma Yolları

Bebeğinizin karnında sert bir şişlik varsa ve bebeğiniz bazen ağlıyorsa sebebi genellikle mide ve bağırsaktaki gazdır. Bebeğinizin minicik vücudunu rahatlatmak için şu pratik adımları atabilirsiniz: 😊

  1. Beslenmesine Dikkat Edebilirsiniz

  • Emziriyorsanız tükettiğiniz kuru fasulye, nohut, kara lahana gibi gaz yapan yiyecekler bebeğinizde gaz yapabilir. Hangi yemeklerin sizde gaz yapabileceğini öğrenmek için “Emziren Annelerde Gaz Yapan Besinler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Bebeğinizdeki şişkinliğin nedenini anlamak için bir süre size gaz yapan yiyecekler tüketmemeye özen gösterebilirsiniz. Eğer bebeğinizde gaz oluşumu azaldıysa yemeyi bıraktığınız yiyeceklerin bebeğinizde de gaz yaptığını anlamış olursunuz 😉

  • Emerken hava yutması da gaza sebep olabilir. Bebeğinizin emerken hava yutmaması için memeyi dudaklarıyla iyice kavraması gerekir. Bebeğinizi nasıl emzirmeniz gerektiği ile ilgili bilgi almak için “En Rahat 6 Emzirme Pozisyonu” başlıklı yazımızı okumayı unutmayın.

  • Kimi bebeklerde bazı gıdalara karşı alerji olabilir. Örneğin 1 yaş altı bebeklerde inek sütünün sindirilmesi çok zordur ve bu da bağırsaklarda gaz oluşumuna sebep olabilir. Bebeklerde alerji ile ilgili bilgi almak için “Alerji Riskini Azaltmanın 12 Yolu” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

  1. Bağırsak Hareketlerini Destekleyebilirsiniz

Bağırsaklarının yeterince hareket etmesine yardımcı olarak bebeğinizi rahatlatabilirsiniz:

  • Pışpışlanmayı seviyorsa tam bebeğinize göre önerimiz var 😊 Bebeğinizi hareket ettirip yavaşça sallamanız, oluşan gazın atılmasına yardımcı olur. 

  • Bebeğinizi; karnı kol veya omuz üstünde, başı yukarıda kalacak şekilde tutup ritmik hareketlerle hafifçe sallamanız, bazen de bacaklarını yine yumuşak hareketlerle sağa-sola ve öne-arkaya hareket ettirmeniz, sindirime ve gazın dışarı atılmasına yardımcı olabilir.

Tabii 6. ayını dolduran bebeğinizin ek gıda döneminde beslenmesine de özen göstermeniz gerekir. Mesela ek gıdaya geçen bebeklerde brokoli, karnabahar, baklagiller, narenciyeler gibi gaz yaptığı bilinen gıdaları dikkatli verebilirsiniz. Eğer bu gıdaların gaz yaptığını fark ederseniz bir süre daha bebeğinize vermeyebilirsiniz. Fazla ek gıda tüketimi bebeşinizde şişkinliğe neden olabilir. Ek gıdaya geçişle ilgili tüm ipuçlarına ulaşmak için “Bebeklere Katı Gıda Ne Zaman Verilmelidir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım