1

Çocuğunuzun kreşe başlama zamanı geldi oysa daha tek başına yemek yiyemiyor. Sizi sürekli etrafında isteyebilir, siz yanında yokken sorun yaşar diye mi düşünüyorsunuz? Merak etmeyin; her çocuk gibi sizin de çocuğunuz zamanla kreşe alışacak. Bu durumda siz kreş hazırlığı ve seçimi için bilmeniz gerekenlere odaklanmalısınız.

Çocuğumun kreşe hazır olup olmadığını nasıl anlarım?

  • Çocukların normal koşullarda kreşe başlaması için en ideal yaş 3-3,5’tur. Eğer çalışıyorsanız ya da çocuğunuza başka birinin bakmasını istemiyorsanız 2,5 yaşından sonra çocuğunuzu kreşe verebilirsiniz. 2-2,5 yaşında kreşe başlandığı durumlarda yarım günlük oyun grupları ile başlayıp süreyi yavaş yavaş uzatabilirsiniz.
  • Kreşe başlama yaşının gelip gelmediğini anlamak için çocuğunuzu gözlemleyin! Arkadaşları arasında çok mutluysa ya da onu parka götürdüğünüzde başkalarıyla iletişim kurabiliyorsa farklı çocuklarla da kolaylıkla arkadaş olabilir.
  • “Çocuğum çekingen, kreşte problem yaşar” diye düşünüyor olabilirsiniz. Ancak uzmanlar da, yapılan araştırmalar da çocuğun çekingenlik probleminin kreşe gittikten sonra çözüldüğünü, sosyalleşmeye başladığını söylüyor.

Kreş seçerken nelere dikkat etmeliyim?

  • Çocuğunuz kreşe başlarken uzun uzun düşünmeniz gayet normal. Çocuğunuzun yaşının erken olduğunu ve hala size muhtaç olduğunu düşünebilirsiniz. Siz bu konuda ne kadar rahat ve mutlu olursanız o da kreşte mutlu bir gün geçirecektir.
  • Hepimiz ilk öğretmenlerimizi seneler geçse de hatırlarız. Çocuğunuzun ilkokulundaki öğretmeni de onun hayatında çok önemlidir. Gitmesini istediğiniz kreşteki öğretmenin hem çocuğunuzla hem de sizinle kurduğu iletişimi gözlemleyin. Aynı okula giden çocukların ailelerin görüşlerini de değerlendirin.
  • Kreşteki personel sayısı da önemli diğer kriterlerden. Bir öğretmene düşen çocuk sayısının 5’i geçip geçmediğini ilgili kişiye sorun. Çocuğunuzun çok kalabalık bir sınıfta olmamasına dikkat edin.
  • Kreşte öğretmenin yanında uzman bir Psikolojik danışman/çocuk psikoloğu desteği de bulunmalı. Öğretmenin fark edemediği sorunları pedagog fark edebilir ve çocuğunuza uygun program düzenlenmesine yardımcı olabilir.
  • Gözünüzün arkada kalmaması için okulun fiziki şartlarını gözden geçirmeyi unutmayın. Mesela sınıflarda temizlik ve hijyene dikkat ediliyor mu, çocukların özgürce hareket edebilecekleri ortamın sağlanıyor mu? Bu konuda aklınızda soru işareti kalmamalı.
  • Okuldaki güvenlik önlemleri de kreş seçiminde oldukça önemlidir. Acil durumlarda kreşte ne gibi önlemlerin alındığını kontrol edin.
  • Kreşin içinde çocuklar için eğitici araçların bulunması ve bunların yaş grubuna uygun olup olmadığı çok önemlidir. Bu konuya dikkat etmenizde fayda var.
  • Çocuğunuzun okul yolunda yorulmasını istemezsiniz değil mi? Bu nedenle seçeceğiniz kreşin evinize yakın olması bir avantajdır. Kreşin eve uzak olması durumunda çocuğunuz daha erken uyanmak zorunda kalabilir. Bu da kreşe gitme isteğinin azalmasına sebep olabilir.

Çocuğum kreşte ne kadar sağlıklı besleniyor?

  • Hiçbir anne çocuğunun aç kalmasına dayanamaz. Tabii siz de öyle... Aklınızın çocuğunuzda kalmaması için beslenme konusunda okulundan detaylı bilgi alın.
  • Çocuğunuz sağlıklı büyümesi için besin grubunda yer alan tüm yiyecekleri yemeli! Kreşte bunun sağlanıp sağlanmadığına dikkat edin. Kreşteki yetkililerden aylık hazırladıkları menüleri isteyin.
  • Listeye bakarak ya da çocuğunuza sorarak öğlen yediği yemekleri akşam vermemeye çalışın. Aynı yemeği gün içinde iki kere yemek onun için çok iştah açıcı olmaz.
  • Çocuğunuz ilk günlerde kreşteki yemeklerin tadını sevmeyebilir. Öğretmeniyle gün içinde neyi, ne kadar yediğini konuşarak beslenmedeki eksikliklerini gözden geçirin.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım