1

Bebeğiniz, yaşamının ilk 2 yılında inanılmaz bir hızla büyür, yeni beceriler geliştirir ve sürekli hareket eder. Geliştirdiği becerilerle yeni şeyler keşfetmenin mutluluğunu yaşar. Bebeğiniz ne kadar aktif olur ve ona çevresini keşfetmesi için ne kadar imkan tanırsanız o da o kadar mutlu olur. Hareketli ve araştırmacı bir bebeklik geçirmesi için de iyi bir beslenmeye ihtiyaç duyar. Peki, sağlıklı bir bebek beslenmesi hangi besin kaynaklarını içerir?

Bebek Beslenme Önerileri

İlk 6 ay bebeğiniz için tek besin kaynağı anne sütüdür. İçeriğinde bulunan prebiyotik bileşenler, antikorlar ile birlikte beyin gelişimini teşvik eden yağ asitleri sebebiyle bebeğiniz için en üstün besindir. Emzirme, bebeğinizin sağlıklı gelişimini destekler, sindirim sistemini düzenler ve vücudunun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. 6. aydan itibaren ise ek gıdaya geçiş ile bebeğiniz anne sütüne destek olarak katı gıdalar ile tanışır. Bebeğinizin ek gıdaya geçiş ile birlikte tanıştığı yiyeceklerin de prebiyotik kaynaklı olmasına ve bebeğinizin vitamin ve mineral ihtiyacına cevap veren yiyecekler olmasına özen gösterin. Beslenme düzeninde bulunması gereken ögeler ile tanışarak bebeğinizin sağlıklı ve mutlu bir geleceğe adım atmasına yardımcı olabilirsiniz.

Hareketli Bebekler ve Güçlü Kemikler için Mineral ve Vitaminler

Kıpır kıpır bir hayat sürmesi için bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin kaynakları bağımsız olarak değerlendirilmemelidir. Bazı minerallerin vücuttaki emilimi diğer vitaminlerin de varlığına bağlıdır. Bu besin ögeleri şunlardır:

Kalsiyum

Bebeğinizin ilk adımlarını sağlıkla atabilmesinde kalsiyumun büyük önemi bulunur. Kalsiyum, sinir ve kas fonksiyonlarının gelişmesini sağlar. Ayrıca bebeğinizin kemiklerinin güçlenmesi, dişlerinin oluşması, kas fonksiyonlarının gelişmesi ve gıdayı enerjiye dönüştüren enzimleri aktive etmek için vücudunun kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyumun vücuttaki emiliminde ise D, C ve A vitaminleri etkili rol oynar.

D Vitamini

Vücuttaki kalsiyumun emilebilmesi için D vitaminine ihtiyaç duyar. Anne sütü, bebekler için en iyi besin kaynağı olmasına rağmen yeterince D vitamini içermez. Bebeklerde D vitamini eksikliği de raşitizme neden olabilir. Bebeğiniz 6. ayına geldiğinde ve beslenmesine katı gıdalar eklendikçe somon, yumurta sarısı gibi D vitamini içeren gıdalar ekleyebilirsiniz. İlk 6 ayda ise D vitamini eksikliği ile karşılaşmamak için doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinize D vitamini takviyesi verebilirsiniz.

C Vitamini

Dokuların büyümesi, yaraların iyileşmesi ve soğuk algınlığına karşı korunma gibi bebeğinizin vücudu için pek çok yararı bulunan C vitamini, bebeğinizin vücudundaki kalsiyumun ve demirin emilimini sağlaması açısından büyük önem taşır. Anne sütünde yeterli miktarda C vitamini bulunur. Ek gıdaya geçiş ile birlikte ise bebeğinize brokoli, turunçgiller, kavun, kabak ve yeşil yapraklı sebzeler tattırarak C vitamini almasına yardımcı olabilirsiniz. Pek rastlanmamakla birlikte bebeklerde C vitamini eksikliğinde büyüme yavaşlaması ve iştahsızlık gibi durumlar gözlemlenebilir.

A Vitamini

A vitamini, göz fonksiyonlarının gelişimi ile saç, tırnak ve deri sağlığını destekler; bağışıklık sistemini güçlendirir. A vitamininin görevlerinden birisi de kalsiyum emilimine yardımcı olmaktır. A vitamini eksikliği ise gece körlüğüne sebep olabilir. Bebeğiniz ihtiyacı olan A vitaminini 6. aya kadar anne sütü ile 6. aydan sonra ise anne sütüne ek olarak bazı besinlerle karşılayabilir: Yoğurt, ıspanak, mercimek, pırasa, patates, kavun ve bezelye.

Prebiyotikler

Prebiyotikler, bağırsaklarda bulunan yararlı bakterilerin faaliyetini ve çoğalmasını destekler, zararlı bakterilerin bağırsakta yerleşmesini önler. Bu da bebeğinizin sindirim sistemini düzenler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve alerjiye yakalanma ihtimalini düşürür. Prebiyotikler, bebeğinizin beslenmesinde kilit öneme sahip gıda kaynaklarındandır. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin vücuttaki emilimini arttırır. En güçlü prebiyotik kaynağı ise anne sütüdür.

Bebek Vücudunun Günlük Enerji İhtiyacı Nedir?

Büyümekte olan bebeğinizin tam olarak ne kadar enerjiye ihtiyacı olduğu; kilosu, iştahı, günlük aktivite düzeyi gibi birçok faktöre bağlıdır. Ancak ortalama günlük enerji ihtiyacı şöyledir:

  • 0-6 ay arasındaki bebekler, vücut ağırlık kiloları başına yaklaşık 95 kalori/kcal,
  • 6-12 ay arasındaki bebekler, vücut ağırlık kiloları başına yaklaşık 75 kalori/kcal,
  • 1-3 yaş arasındaki bebekler, günlük yaklaşık 980 kalori/kcal’e ihtiyaç duyar.

Anne Sütü Yokluğunda Bebeğinizin Beslenmesinde Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Anne sütü yokluğunda ya da eksikliğinde bebeğinizin beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasına özen göstermelisiniz. Doktorunuzun tavsiyesi ile bebeğinize devam sütü vererek sağlıklı gelişimi için gereken vitamin ve mineralleri almasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca 6. ayından sonra bebeğiniz ek gıdaya geçse bile temel besin kaynağının anne sütü ve anne sütü yokluğunda ya da yetersizliğinde ise devam sütü olduğunu unutmamalısınız.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım