Bebeğiniz doğduktan sonra yaşayacağınız uykusuz geceleri ilerleyen aylarda tebessüm ederek hatırlamanız için bu döneme dinlenmiş bir vücutla girmeniz önemlidir. Bu sebeple hamilelik döneminde uykuya dikkat ederek vücut direncini korumak yararlı olabilir.
Rahat bir uyku uyumak ve anne adaylarında yaygın olarak görülebilen hamilelikte uyku problemi ile kaşılaşmamak için uygulayabileceğiniz basit yöntemler bulunur. Gebelikte uyku problemlerinin sebeplerini öğrenerek de ilk adımı atabilirsiniz.
Hamilelikte Uyku Probleminin Sebepleri Nelerdir?
Hamilelikte yaşanan uyku problemleri birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir. Yaşadığınız uyku probleminin türünü öğrenmeniz, çözüm için daha doğru bir adım atmanıza yardımcı olabilir:
- Hamilelikte yaşanan uyku problemlerinin sebeplerinden biri, burun tıkanıklığıdır. Yüksek östrojen ve progesteron seviyeleri daha fazla mukus üretilmesine ve burnunuzun tıkanmasına sebep olabilir.
- Geceleri yaşanan bacak krampları, uykunuzun bölünmesine yol açabilir.
- Doğum ile ilgili duygular ve endişeleriniz, uykuya dalmanızı güçleştirebilir.
- Gündüz de karşılaşılabilen durumlardan biri olan mide yanmasını, gece yatağa uzandığınız zaman daha çok hissedebilirsiniz. Hamilelikte salgılanan progesteron hormonu ya da son trimesterde bebeğin büyüyerek mideye baskı yapması sebebiyle de bu durumu yaşayabilirsiniz.
- Hamilelikte değişen hormonlar sebebiyle burunda tıkanıklık olabilir. Burun tıkanıklığı ise anne adayının horlamasına yol açabilir. Bu horlama durumu, hamilelik döneminde alınan fazla kilolardan da kaynaklanabilir.
- Gece uykusunu bölen sebeplerden birisi de sık idrara çıkma ihtiyacıdır. Hamilelikte yükselen HCG hormonu ve son trimesterde rahmin büyüyerek mesaneye baskı yapması, tuvalete gitme ihtiyacını artırabilir.
Hamilelikte Uyku Sorunları Yaşamamak İçin Neler Yapabilirsiniz?
Belirli alışkanlıklar edinerek gece yaşanabilecek uyku sorunlarını en aza indirmeye yardımcı olabilirsiniz. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır:
- Gün boyunca bol miktarda su için. Ancak yatmadan önceki saatlerde bu miktarı azaltın.
- Mide yanmasını önlemek için baharatlı, asitli veya kızarmış yiyecekler yemeyin. Ayrıca gün boyunca sık sık ara öğünler yiyin.
- Burun tıkanıklığını hafifletmek için gün içerisinde ve yatmadan önce serum fizyolojik uygulayın.
- Horlamayı azaltmak için başınızı yastıkla destekleyin.
- Öğleden sonra kafein içeren hiçbir yiyecek veya içecek tüketmeyin. Hamilelikte beslenme düzeninize dikkat edin.
- Endişelerinizden uzaklaşabilmek için eşinizin size masaj yapmasını isteyin.
- Özellikle üçüncü trimesterde sol tarafınıza yatın ve uzun süre sırt üstü yatmaktan kaçının.
- Kendinize uyku düzeni oluşturun, aynı saatlerde uyuyup uyanın.
- Uykunuz gelmiyorsa yatakta durmakta ısrar etmeyin. Sizi rahatlatabilecek kitap okuma, ılık duş gibi başka bir aktiviteyi deneyin.
- Hamile uyku yastığı kullanarak sırtınızın ağrısını hafifletmeyi deneyin.
Bu ipuçlarını uyguladığınız halde uykusuzluk problemi yaşıyorsanız ya da uyku apneniz olduğunu düşünüyorsanız lütfen doktorunuza danışın.