1

Bebek gelişimi fiziksel ve zihinsel olarak incelendiğinde, gösterdikleri değişimlerle mucizevi tablolar oluşturabilirler. Bebek beyin gelişimi, özellikle ilk yıl çok hızlı çalışır. Beynin yapısal özelliklerinin çoğu embriyonik dönem boyunca ortaya çıkar (döllenmeden sonraki ilk 8 hafta).

Bebeklerin ilk yılda beyin büyüklüğü ise ikiye katlanır ve üç yaşına kadar yetişkin hacminin yüzde 80'ine ulaşabilir.

Bebeklerin Zihinsel Gelişiminde Ortam ve Faaliyetlerde Önemlidir!

Bebeğin zihinsel gelişiminde genetik yapı kadar, beslenme, bebeğin büyüdüğü sosyal ortam ve faaliyetler de oldukça önemlidir. Bebeğinizin beyin gelişimine katkıda bulunmak,  gelişim hakkında yanlış düşüncelere kapılmamak için onu tanımak ve dönemlerine göre göstereceği reaksiyonları bilmek gerekir. Bu nedenle gelin, bebeğinizin ay ay zihinsel gelişim süreçlerini izleyelim.

1.   Ay Bebek Zeka Gelişimi

Bebeğiniz ilk ayında sizin fark etmediğiniz kadar fazla gelişim gösterir. Bu dönemde bebeğinizin kapalı olan gözleri açılıyor ve hareketli cisimleri fark ediyor. Çevresini ve sizi bol bol izliyor.

2.   Ay Bebek Zeka Gelişimi

Bebeğinizin görme yetisi geçtiğimiz aya kadar daha iyi fakat hala en fazla 18 inç uzaklığı görebiliyor. Onunla iletişim kurarken ona yaklaşmanız çok önemli. 2 aylık bebek zeka gelişiminde en önemli şey ise, duyma hissinin gelişmesi. Artık bebeğiniz sesleri net olarak duyuyor hatta sesin geldiği yöne doğru başını çevirebiliyor. Seslere net tepkiler veremese de sizi dinlemeye bayılıyor. Bu dönemden sonra onunla yumuşak bir ses tonuyla bol bol konuşabilirsiniz.

3.   Ay Bebek Zeka Gelişimi

Bu dönemde hem görme hem duyma yetileri hızla gelişen bebekler artık ebeveynlerini tanıyabilir. Gözleriyle sizi odada arayıp gördüğünde tepki verebilir. Bu ay onların en sevdiği oyuncakları ise parmakları. Parmaklarını keşfettikleri bu zamanlarda onlara odaklanabilirler. Hoşuna gitmeyen şeylere ağlayarak tepki verecekleri dönem de bu zamanlara denk geliyor.

4.   Ay Bebek Zeka Gelişimi

Artık bebeğiniz daha uzak mesafeyi görebiliyor, motor becerilerini gün geçtikçe geliştiriyor. Bu nedenle etrafında neler olup bittiğine yavaş yavaş anlam veriyor ve etrafıyla daha çok ilgileniyor. Bu ay iletişim yetenekleri oldukça güçleniyor. Muhtemelen sizi sesinizden tanıyabiliyor. Hatta siz ona seslendiğinizde gözleri sizi arıyor ve tepki vermeye çalışıyor. Bu ayın en eğlenceli tarafı ise, kahkahalar atabilmesi! Bu da sizin onunla oyun oynadığınızı ve onunla ilgilendiğinizi anlamlandırması demek.

5.   Ay Bebek Zeka Gelişimi

Beşinci ayda artık bebeğiniz kendini keşfediyor. 5. ay bebek zihin gelişiminin en net adımı, kendini keşfederek yapabileceklerini geliştirmesi. Bu dönemde bebeğiniz, kendine bol bol dokunarak artık motor becerilerinin farkında olacak.

6.   Ay Bebek Zeka Gelişimi

Ve bebeğinizin en net gelişim gösterdiği ay bu ay! Artık sizin yardımınızla oturan bebeğiniz, nesneleri keşfetmenin heyecanı içinde. Çevresindekileri alıp, ağzına götürmesi sizi rahatsız edebilir fakat bu onun keşfetme isteği. Tehlikeli bir durum olmadıkça müdahale etmeyin. Artık sizi tamamen tanıyan bebeğiniz yabancılara da tepki veriyor. Özellikle ilk dil becerilerinin geliştiği bu dönemde onun kelimeleri çıkarmak için gösterdiği çabaya şahit olabilirsiniz. Bu tepkiler mimiklerle zenginleşebilir. İletişim zekasının büyük anlamda gelişim gösterdiği bu ay onunla iletişimde kalmayı unutmayın.

7.   Ay Bebek Zeka Gelişimi

Bebeğinizi artık sabit bir yerde tutmanız çok zor çünkü o artık emekliyor ya da bunun için çaba gösteriyor. Keşfetme merakı artık onu daha hareketli bir çocuk haline getirdi. Tepkileriyle neden hoşlandığını ve hoşlanmadığını size açıkça belli edebiliyor. Hatta sizin tepkilerinizi bile anlamlandırabiliyor. “Hayır” dediğinizde bunu anlayabilir fakat buna uyum sağlayıp sağlamaması onun insiyatifinde.

8.   Ay Bebek Zeka Gelişimi

Ve en hareketli dönem başladı. Bebeğiniz keşfetme isteğinin doruklarında. Artık bir şeyleri keşfetmek için neyi merak ediyorsa o şeye tırmanabilir. Mesela bir battaniyenin altına gizlediğiniz oyuncağına ulaşmak için battaniyeyi kaldırması gerektiğini çözümleyebiliyor. Muhtemelen ailenin tüm bireylerini tanıyor ve hepinizle rahatlıkla iletişime geçebiliyor.

9.   Ay Bebek Zeka Gelişimi

Bu ay da geçen ay gibi hareketli olan bebeğinizle artık zevkle oyun oynayabilirsiniz. Bu ay bebeğiniz anlamını bildiği ya da bilmediği kelimeleri çıkarmaya çalışıyor. Yani konuşma atakları oldukça belirgin. Sizinle küçük oyunlar oynuyor, geçen ay olduğu gibi bu ay da sakladıklarınızı bulmaya çalışıyor ve verdiğiniz basit komutları yerine getirmek için çabalıyor. Üstelik artık hafızası daha güçlü. Daha önce öğrettiğiniz oyunu hatırlayıp bu oyuna katılabilir Ya da daha önce izin vermediğiniz bir şeyi hatırlayıp bundan vazgeçebilir.

10.   Ay Bebek Zeka Gelişimi

Bu dönemde artık birçok şeye anlam veren ve evdeki birçok şeyi keşfetmiş bebeğiniz, özgürlük adımlarını atmış durumda. Kendi kendine oyun oynayabilen bebeğiniz, kendi başına inmek, kendi başına oyuncağını almak ve yemek yemek gibi şeyleri geliştiriyor. Atık onun için “Ne çabuk büyüdün.” zamanları geldi!

11.   Ay Bebek Zeka Gelişimi

Bu dönemde benmerkezci tutumu dikkatinizi çekebilir fakat bu konuda telaşlanmayın. Keşfetmenin merakı paylaşma duygusunun önüne geçiyor. Sosyal yetkinlikleri geliştikçe bu tutumdan sizin yardımınızla vaz geçecek. Bu dönemde en önemli şey ise dil zekasının artık daha net gelişmiş olması. Birçok kelimeyi telaffuz edebilir. Kokuları anlamlandırır. Yani yemek kokusundan yemek saatinin geleceğini anlar ve buna tepki verir.

12.   Ay Bebek Zeka Gelişimi

Artık bebeğiniz bir yaşında ve muhtemelen yürümeye başlayacak. 1 yaş, bebek zihinsel gelişimi için önemli çünkü bebeğiniz öğrenmeye çok açık. Geçtiğimiz aylarda dikkatinizi çeken benmerkezci tutumu hala devam etse de artık yaşıtlarına ilgisi güçlendi ve onlarla ilgilenmeyi seviyor. Onunla renkli oyunlar oynayabilir, eğitici kitaplarla nesneleri ona tanıtabilirsiniz. Bu sizin de hoşunuza gidecek çünkü bebeğiniz artık bunlara tepki verecek ve öğrendiği şeylerin keyfini size yaşatacak.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım