1

Bebeğinizin yanakları kızarmaya başladı, gözleri giderek küçülüyor, vücudunun sıcaklığı yüksek, buna karşılık elleri ve ayakları serinse dikkat, bebeğinizin ateşi var. Fakat her ateşlenme vakası tehlikeli değildir. Eğer vücut ısısı; makattan 38°C üzerinde, kulaktan 37.8°C, koltuk altından 37.2°C üzerinde ise bebek, ateşli kabul edilebilir. Fakat bu ateşlenme, hafif bir durumdur. Bunun için bebeğinizin ateşini düşürmek adına evde ilk müdahaleyi yapabilirsiniz. Tabii bebeğiniz sürekli bu vücut sıcaklığında ise ve bu sıcaklık düşmüyorsa doktora danışmalısınız.

Bebeğiniz Ateşlendiğinde Hangi Durumlarda Doktora Götürülmeli?

Bebeklerde ateş; diş çıkarma, ishal, enfeksiyonel hastalıklar, aşı sonrası gibi durumlarda oluşabilir. Bu ateşlenmeler bazen hafif olur ve evde ilk müdahale ya da doktorun verdiği bir ateş düşürücüyle her şey normale dönebilir. Fakat ateşlenme ciddi bir duruma da işaret edebilir. Bunun için doktor müdahalesi şarttır.

  • 3 ay veya daha küçük bebeğinizin ateşi, makattan 38°C ve üzeri; 3-6 aylık bebekte 38.3°C ve üzeri ve 6 aydan büyük bebekte 40°C ateş ölçülüyorsa mutlaka doktora görünmelisiniz.
  • Ateşle beraber sürekli ağlama, uyuklama hali ve sayıklama da görülüyorsa doktorun müdahalesi gerekebilir.
  • Daha öncesinde veya ateşli iken havale geçirmişse bu durumda daha dikkatli olmalısınız. 
  • 72 saatten daha uzun süre ateşi devam ediyorsa hafif ateşte dahi doktor kontrolüne gerek olabilir.
  • Yutkunamıyorsa, ağzı kuruyorsa ya da tuvaletini yaparken ağrısı oluyorsa yine doktora başvurmalısınız.

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Islak Bezle Kompres: Bebeklerde ateş düşürme konusunda en çok uygulanan yöntem, ıslak bez kompresidir. Ilık su ile ıslattığınız bezleri hazırladıktan sonra bebeğinizin kıyafetlerini çıkarın. Bezinizi ıslattığınız su, vücut sıcaklığına yakın olmalı, yani çok soğuk ya da sıcak olmamalı. Islattığınız bezler ile bebeğinizin vücudunu silin. Boyun, yüz, karın, dizler, dirsekler, koltuk altları ve kasıkları bu işlem için ideal bölgeler.

Bol Sıvı Takviyesi: Bebeğiniz ateşlendiğinde sıvı kaybı yaşayabilir. Eğer bebeğiniz ek besin dönemindeyse onun sürekli sıvı almasını sağlayın. Taze meyve suları, su ve çorba, bu konuda size yardımcı olabilir.

Hafif Kıyafetler Giydirin: Bebeğinizin ateşliyken üşüdüğünü düşünüyor olabilirsiniz, fakat kesinlikle onu kat kat giydirip battaniyelere sarmamalısınız. Bebeğiniz ateşliyken hafif kıyafetler giydirmelisiniz. Hatta odanın sıcaklığının dahi ideal oda sıcaklığından, yani yaklaşık 22 dereceden yüksek olmaması gerekir.

Hep Yanında Olun: Bebeğiniz çok küçük olsa dahi sizin desteğinize ihtiyacı olacaktır. Bunun için sürekli ateşini kontrol edin ve onun yanından mümkün olduğunca ayrılmayın.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım