1

Bebeklerde beyin gelişimi, üzerine düşünülmesi gereken ve birçok ayrıntıya sahip bir konu. Genetik faktörler kadar bebeğinizin beyin gelişiminde çevresi, hayat koşulları ve siz de etkili olabilirsiniz. Bunun için bebek beyin gelişimi hakkında detayları bilmelisiniz.

Bebek Beyni Yetişkinlerin Beyninden Çalışkandır

Bebek beyni yetişkinlerin beyninden çok daha fazla nöronal bağlantıya sahiptir. Bebeklerin beyni özellikle ilk aylarda çok hızlı ve sürekli bir şekilde gelişir. Ayrıca beyinlerinde çok az inhibitör (engelleyici) bulunur. Yani bu bilgiye göre, bebeklerin yetişkinlerden daha çalışkan bir beyine sahip olduğunu kısmen söyleyebiliriz. Uzmanlara göre, bebeğin gerçeklik algısı yetişkinlerden daha az gelişmiştir ve her şeyin farkında olsalar da buna anlam veremezler. Bebekler zamanla, beyindeki nöronal ağlarını stratejik olarak şekillendirir ve deneyimleriyle fark ettiklerini “budama” sürecinden geçer. Budama sürecinde gereksiz bağlantıları beyinden atarak işe yarayan bağlantıları kullanabilirler.

Bebeğin Beyni Sürekli Gelişmeye Devam Eder

Doğumdan sonra, insan beyni hızlı bir şekilde büyür. Az önce bahsettiğimiz gibi bir bebeğin beyni yetişkinlere göre daha hızlı çalışır. Araştırmalar, 3 yaşına kadar bebek beyninin yetişkinlere göre 2.5 kat daha fazla çalıştığını gösterir. Anaokulu çağına kadar beyin tam boyutuna ulaşmış gözükse de zihinsel gelişim, 20'li yaşların ortalarına kadar devam eder.

Yüz İfadeleri ve Sesler Önemlidir

Bebeğinizin sizi anladığını zamanla tespit etmeniz çok kolay. Muhtemelen söylediklerinize çeşitli seslerle cevap veriyor, size odaklanıyor veya istemediği şeyleri en abartılı şekilde reddediyor. Bebek zeka gelişimi için bu dönemde sizin kullandığınız ses ve mimikler çok önemli. Çünkü bebekler ilk anne ve baba ile iletişim kurar. Bunlar bebeğinizin doğuştan geliştirdiği duygusal iletişim anlayışına yararlı olur. Ebeveynlerin abartılı bir şekilde takındıkları yüz ifadeleri bebeğe taklit imkânı kazandırır. Bebek bu ifadelerin anlamlarını kendi süzgecinden geçirmeye çabalar ve farklı seslere kulak verir. Yine onunla yavaşça, sık sık ve biraz da abartılı tonda (kelimeleri daha çok bastırmak gibi) konuşmak, onun bir şeyleri kavramasını kolaylaştırabilir.

Erken Disiplin Çabaları Yararlı Olmaz

Cornell Üniversitesi'nde bir dil geliştirme araştırmacısı olan Michael Goldstein’e göre bebekler de prefrontal korteks yani beynin sözde "yönetici" alanı çok fazla kontrole sahip değildir. Bu nedenle belli bir süre ebeveynlerin bebeklerini disipline etme çabaları sonuçsuz kalır. Evet, bebeklerin beyin gelişimi mucizevi şekilde hızlıdır fakat bebekler bir süre; açlık, yalnızlık, rahatsızlık ve yorgunluk hakkında bilgi sahibi olurlar ve bu alanlara yoğunlaşıp rahatlatmak isterler. Uzmanlar, bebeğin ihtiyaçlarına cevap vererek bu sürece yardımcı olabileceğinizin üzerinde özellikle duruyor.

Siz, Televizyon ve Videolardan Daha Faydalısınız

Yine Michael Goldstein’e göre bebekler, dünyayı onlara cevap veren ve onlara cevap vermeyen şeyler arasına bölerler. Bunun için bebeğe tepki veren şeyler onun beyin gelişimi için oldukça değerlidir. Video ve televizyon izlerken bebeğiniz tepkisiz kalabilir. Bebeğinizin beyin gelişimi için ona çok fazla televizyon ve video izletmek yerine onunla konuşmak ve oyun oynamak daha faydalı olacaktır. Bu dönemde bebeklerin anne ve babaya ihtiyacı var.  Unutmayın, bebeklerin zeka gelişimine etki eden oyunları seçmeniz, ihtiyacı olan anne sütü desteğini sağlamanız ve onunla diyalog kurmanız gelişimi açısından önemli adımlardan.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım