1

Bebeğinizin sosyalleşmesi, iletişim kurma kabiliyetinin temelini oluşturur. Aynı zamanda dil gelişimine ve empati hissinin oluşmasına da destek olur. Bebeğinizin sosyal yönünü güçlendiren ilk unsur ise ebeveynleridir. Çünkü ebeveyn olarak bebeğinizi kucağınıza aldığınız andan itibaren onunla iletişim kurarak sosyalleşmesine katkıda bulunursunuz. Bebeğinizle yüz yüze etkileşimde bulunmanız, onun farklı sesleri ayırt etmesine ve insanların duygularını nasıl ifade ettiklerini algılamasına yardımcı olur. Bebeğinizle göz teması kurmak, ona gülümsemek ve şarkı söylemek, sosyal ilişkilerinin gelişmesine destek olur.

Bebeklerde sosyalleşme yollarının en keyifli ve etkilisinden birisi de onun oyun oynamasını sağlamaktır. Bebeğinizle birebir oyun oynayabileceğiniz gibi bir oyun ya da arkadaş grubu içerisinde oyun oynamasını da teşvik edebilirsiniz. Bebeğinizin farklı ortamlarda bulunması, onun mizacını anlamanıza ve desteğe ihtiyaç duyan taraflarını gözlemlemenize yardımcı olur. Gerek birebir gerek grup içerisinde, sosyal gelişimine katkıda bulunacak oyunlar oynatarak bebeğinize destek olabilirsiniz.

Bebekleri Sosyalleştirecek Oyunlar

Hazırladığımız bebekler için oyun fikirlerini başlangıç ​​noktası olarak kullanarak kendi bebek oyunlarınızı yaratabilirsiniz. Bebeğinize sevgi gösterdiğiniz ve cesaret verdiğiniz sürece o da kendisine güvenen ve sosyal hayatta aktif olarak varlık gösteren bir birey olabilir.

İşte bebekleri sosyalleştirecek oyunlar;

1.İlk Oyuncak (0-3 Ay)

Bebeklerde sosyalleşme doğumun ardından ailede başlar. Bebeğinizin ilk eğlence kaynağı siz olursunuz. Siz gülümserken bebeğinizin yüzünüze bakması ve sesinizi duyması, onun ilk sosyalleşme adımını attığı anlardır. Bebeğinize şarkı söylerken hafifçe karnına dokunarak ya da başka eşyalara vurarak tempo tutup ona eğlenme fırsatı sunabilirsiniz. Ayrıca dilinizi çıkarıp mutlu, şaşkın, üzgün ifadeleri taklit ederek de bebeğinize farklı duyguları tanıtabilirsiniz.

2.Kocaman (3-6 Ay)

Ebeveynlerden biri bebeğin adını söyleyerek “Ne kadar büyük?” diye sorar ve ebeveynler de kollarını iki yana açarak “kocamaaaan” diye cevap verirler. Bebekler bir şeyi öğrenmek için bol tekrara ihtiyaç duyar. Siz de bu oyunu üst üste birkaç kez tekrar edin. Bebeğiniz eşlik etmese de siz onun kollarını yana açarak “kocamaaan” deyince gülümseyecek ve bu eğlenceye dahil olacaktır.

3.Sıra Kimde (6-9 Ay)

Bebekler aile içindeki tanıdıkları kişilere karşı sıcak davranırken yeni gördükleri kişilere karşı çekingen davranabilirler. Bebeğinizin daha rahat bir iletişim kurabilmesi için onu “sıra kimde” oyunuyla destekleyebilirsiniz. Bebeğiniz bu dönemde sebep-sonuç ilişkisini öğrenir. Bu sebeple bastığında ışığı yanan ya da ses çıkaran oyuncaklara ilgi gösterir. Sesli ve ışıklı bir oyuncak seçerek bebeğinizin ilk defa gördüğü bir kişi ile bir oyun oynamasını teşvik edebilirsiniz. Oyuncağı önce siz elinize alın, tuşuna basın ve müzik eşliğinde dans edin. Sonra “Sıra kimde?” deyin ve oyuncağı bebeğiniz için yeni olan kişiye verin. Bu kişi de dans ettikten sonra oyuncağı bebeğinize uzatsın ve siz yavaşça yanlarından uzaklaşın. Bebeğinizin sizi görebileceği bir mesafede oturun ve sosyalleşmesini seyredin.

4.Neredesin? (9-12 Ay)

Teneke iki kutunun tabanlarında birer delik açın. Uzun bir ipi iki kutuda bulunan deliklerden geçirin ve uçlarını düğümleyin. Kutulardan birini bebeğinizin kulağına doğru tutun, diğerini ise ağzınıza yaklaştırın. Bebeğinizin adını söyleyerek “Neredesin?” diye seslenin. Bebeğiniz tenekeden gelen sesle eğlenecek ve sizi taklit etmeye başlayacaktır. Dili, konuşma becerisini ve diyalog kurmayı geliştiren bu oyunu kutular arasında şarkılar söyleyerek de oynayabilirsiniz.

5.Parmak Kuklalar (12-18 Ay)

Dil gelişimi bebeklerin sosyalleşmesi konusunda etkili olan gelişim süreçlerindendir. 18-24 ay arasında bebeğinizin kelime dağarcığı gelişmeye başlar. Yani artık dili sosyalleşmek için daha aktif  bir araç olarak kullanmaya başlayabilir. Parmak kuklaları kendi aralarında ya da bebeğinizle konuşturmak da ona sevinç, üzüntü ve öfke gibi duyguları anlatmanız için kullanabileceğiniz harika bir yoldur. Bu hem bebeğinizin duygusal zeka gelişimini destekler hem de ona diyalog kurma imkanı tanır. Hatta kimi zaman bebeğinizin, kuklalara mırıldanarak da olsa bir şeyler anlattığını yani iletişim denemeleri yaptığını gözlemleyebilirsiniz.

6.Yolculuk Zamanı (18-24 Ay)

Ebeveynler arkada bebekler önde olacak şekilde bir çember oluşturarak oturun. Çek bırak arabalardan bir tane alın. Bebeklerden birinin adını söyleyerek “Yolculuk zamanı” deyip arabayı çekin ve bırakın. Ebeveynler olarak birkaç kez bu oyunu tekrarladıktan sonra bebekler de oyunu anlayacak ve buna katılmak için istek gösterecektir. Bebeklerin sosyal ilişkileri kendi yaşıtları ile oynayabilecekleri bu gibi oyunlar sayesinde gelişecektir. Bebeğiniz sosyal mi değil mi? diye sorgulamadan önce oyunun geliştirici gücünden faydalanmayı deneyebilirsiniz.

Bebelac Çocuk Devam Sütü folik asit, A,B12, C, D vitaminleri, prebiyotik bileşenler, kalsiyum ve demir* ile bebeklerin bilişsel gelişimini destekler. *Demir çocukların normal bilişsel gelişimine katkıda bulunur.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım