1

Bebeklerde bilişsel zeka gelişimi için beslenmeye özen göstermek, zeka geliştirme oyunları oynamak ve uyku düzenini sağlamak çok önemlidir. Bunların yanı sıra bebeğinizin günlük hayatına dahil edebileceğiniz ve bilişsel zeka gelişimine katkı sağlayacak bazı uygulamalar vardır.

Bebeğinize Sıcak Bir Ortam Sunun

Bebekler, anne ve babalarının göstereceği ilgiye ihtiyaç duyar. Bu nedenle duygusal ya da fiziksel bir ihtiyacı olduğu zaman bebeğinize ilgi göstermeye özen gösterebilirsiniz. Bebeğiniz ihtiyaçlarının karşılandığı bir ortamda kendisini güvende hissedecek, huzursuzluk yaşamayacaktır. Bu da beyin gelişimi için ihtiyaç duyduğu odaklanmayı ona sağlayabilir. Bebeğinizle iletişim kurarak beyin gelişimine destek olmak için atabileceğiniz çeşitli adımlar bulunur:

  • Beslenme zamanları bebeğinizle iletişim kurabileceğiniz zaman dilimleridir. Bebekler neredeyse 3. aya kadar çok uzağı göremeyebilirler. Bu nedenle bebeğinizi beslemek için onun görüş alanına girmek, sizi görmesini ve etkileşim kurulmasını sağlar. Bebeğinizi emziriyorsanız onunla kuracağınız ten teması da iletişimin yakınlığını artırabilir. Bebeklerde beslenme ve zeka gelişimi ile ilgili bilgi sahibi olmak için “Bebeğinizin Zihinsel Gelişim Kaynakları ile Tanışın” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Bebeğiniz sizi izlediğinde, insanların bedenlerini yani jest ve mimiklerini iletişim kurmak için nasıl kullandığını öğrenebilir. Bunun için onunla göz teması kurun ve mimiklerinizi kullanarak oyun oynayın. İnsan yüzünü zihninde oturtmasına yardımcı olmak için aynaları da kullanabilirsiniz. 4. aydan sonra ayna karşısında oyunlar oynamak onun bilişsel gelişimi için faydalı olabilir. Bebeğinizle oynayabileceğiniz ve onun zeka gelişimine katkıda bulunan oyunları öğrenmek için “Çocukların Zekasını Geliştiren 5 Oyun” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bebeğinizle Konuşun

Bebeğinizle konuşmak hem onun dil becerilerini geliştirebilir hem de söylediklerinize anlam vermeye çalışarak size cevap verme çabasını kolaylaştırır. Bebeğinizle sık sık konuştuğunuzda ses tonunuz ve yüz ifadenizle ona ne söylemek istediğinizi anlayabilir ve seslerinizi taklit edebilir. Bu da bebeklerde bilişsel gelişim için önemli bir adımdır.

  • Bebeğinizle ilk iletişiminiz sesler ve iki kelimeden oluşan ‘topu tut’ gibi komutlar olabilir. Fakat zamanla ona farklı kelimelerle biraz daha uzun cümleler kurabilirsiniz.
  • Bir yaşından sonra bebeğinize sorular sorabilirsiniz. Mesela iki topunuz varsa ona elinize gelen topu atmak yerine topları göstererek “Kırmızı topla mı, sarı topla mı oynayalım?” diye sorabilirsiniz. İlk başta size cevap vermeyebilir. Fakat zamanla parmağıyla göstererek ya da sesler çıkararak sorduğunuz sorulara cevap vermeye çalışabilir.
  • Bebeğinizin dönemine uygun renkli ve resimli kitaplar size çok yardımcı olabilir. Resimlerdeki hayvanları göstererek seslerini taklit edebilir, kelime ve resimlere dikkat kesilmesini sağlayabilirsiniz. Kitap okumak, bebeklerde beyin gelişimi için faydalanabileceğiniz keyifli bir yöntemdir. Kitap okumayı bebeğinize de sevdirmek için yapabileceklerinizi “Bebeğiniz Kitaplarla Dost Olsun” yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Bebeğinize Özgürlük Alanı Verin

Bebeğiniz etrafındaki eşyaları tanımak ve çıkardıkları sesi duymak için onları tekrar tekrar yere atabilir. Bebeğinizin çevresini tanıma çabası da onun beyin gelişiminin bir parçasıdır. Bebeğinizin güvenli sınırlar içerisinde etrafı dağıtmasına ve peçete, tava gibi eşyaları oyuncak olarak kullanmasına izin verebilirsiniz.

  • Bebeğinizi mevsimine uygun giydirerek her gün dışarıda zaman geçirmeye çalışın. Farklı manzara, ses ve hareketlerle tanıştırmak bebeğinizin beyninin aktif kalmasını sağlayabilir.
  • Bebeklerin motor becerilerini kullanmaları hem fiziksel hem de bilişsel gelişimleri açısından önemlidir. Bloklar ve kule yapma gibi oyuncaklar, bebeklerin erken kavrama özelliğine destek olur.
  • Bebekler dağınık oynamayı severler. Buna izin verin ve eşyaları tanımaları için destek olun. Parmak boyaları, çamur, kum ve su gibi farklı dokulara sahip oyuncaklar, bebeklerin oynayabileceği harika malzemelerdir.
  • Bebeğinizle alışverişe çıktığınızda farklı meyveler alırken isimlerini söyleyin ve bebeğinizin onlara dokunmasına izin verin. Her defasında markete gittiğinizde aynı meyve hakkında konuşmak gibi tekrarlar yapmak, bebeğinizin beyin gelişimine ve kalıcı anılar yaratmasına yardımcı olabilir.

Bebeklerde bilişsel gelişim süreçleri ile ilgili bilgi sahibi olmak ve bebeğinizin zeka gelişimini desteklemek için ‘Ay Ay Bebeklerde Zihin Gelişimi’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

 


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım