1

Hamilelik ile beraber vücudunuz, sizinle hiç olmadığı kadar net bir şekilde iletişim kurmaya başlar. Alışık olmadığı bir ağırlığa ulaştığı zaman sırt ağrısı, stres seviyesi yükseldiği zaman kramp gibi durumlar ile size kendinize özen göstermeniz gerektiği sinyalini verebilir. Ayrıca değişen hormon seviyesinin yarattığı farklılıkları da size değişik şekillerde iletir.

Anne adayının vücudunun verdiği sinyallerden birisi de gebelikte mide yanması hissidir. Her anne adayında mide yanması görünmemekle birlikte, hamilelikle beraber artan progesteron hormonu ya da bebeğin büyümesi mide yanmasına sebep olabilir.

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Normal bir sindirim sırasında gıdalar yemek borusundan mideye doğru ilerler. Yemek borusu ile mide arasında bir kapakçık bulunur. Bu kapakçık, yiyeceklerin içeri girmesi için açılır ve mide asitlerinin yemek borusuna çıkmasını önlemek için kapanır. Hamilelik döneminde artan progesteron hormonu, mideyi yemek borusundan ayıran bu kapakçığın gevşemesine sebep olur. Mide asidi yemek borusuna doğru çıkar ve anne adayının göğüs bölgesinde yanma hissine sebep olur.

Gebelikte mide yanmasının nedenleri arasında bebeğinizin büyüdükçe rahim içerisinde daha büyük yer kaplaması da yer alır. Üçüncü trimesterde yani hamileliğinizin son üç ayında bebeğiniz, sindirim organlarınızı ve diyaframınızı daha küçük bir alana sıkıştırır. Bu da mide içeriğinin yemek borusuna doğru çıkmasını kolaylaştırır.

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir ?

Gebelikte mide yanmasını hafifletmek için ılık süt içebilir veya yoğurt yiyebilirsiniz. Ancak mide yanması gerçekleşmeden önlem almak daha etkili bir yoldur. Mide yanması şikayetlerinizi en az indirmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

1. Yeme düzeninize dikkat edin: Geniş bir öğündense küçük porsiyonlarla sık sık yemek yemeyi tercih edin. Çikolata, poğaça, kızartma gibi yağlı yiyecekler, baharatlı yiyecekler, turunçgiller gibi mide yanmasını tetikleyebilecek yiyeceklerden kaçının. Yemeklerinizi yavaş yiyin.

2. Uyku öncesi önleminizi alın: Yatmadan birkaç saat önce yemek yememeye özen gösterin ve sol tarafınıza yatın. Böylece midenin yemek borusuna doğru çıkmasını önlemiş olursunuz. Ayrıca başınızı yükseltecek bir yastık tercih edin.

3. Yemek sonrası alışkanlıklar edinin: Yemek yedikten sonra yaklaşık 1 saat uzanmayın. Yemekten sonra şekersiz sakız çiğneyin. Sakız çiğnemek, tükürük bezlerinizi harekete geçirir. Bu da asitleri nötrleştirir.

4. Kıyafet seçiminizi konfordan yana yapın: Bol kıyafetler giymeyi tercih edin. Bu durum, kıyafetlerin midenize baskı yapmasını önler.

5. Sıvı tüketim şekline özen gösterin: Hamilelikte bol su tüketimi önemlidir. Ancak yemek yerken değil de günün diğer saatlerinde sık sık su içmeniz, mide yanması hissini azaltabilir. Ayrıca asitli içeceklerden ve kafeinden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

Mide yanması genellikle doğumun ardından geçmektedir. Ancak yine de mide yanması problemini yaşarken aklınıza takılan tüm sorular için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım