1

Yenidoğan bebeğinizin mutluluğunu yaşarken bir yandan da diğer çocuğunuzun hiç beklemediğiniz tepkileriyle karşılaşarak üzülüyor olabilirsiniz. Ancak çocuğunuz kardeşini sevmediğini söylediğinde üzülmenize ya da endişelenmenize gerek yok. Çünkü küçük kardeşiyle ilgili söylediği bu sözcüklerin altında başka bir anlam vardır; anne babasını paylaşmak istememek.

Kıskançlık duygusu ile tanışan çocuğunuz, kardeşini ondan daha çok sevdiğinizi ve önceden ona ait olan her şeyi paylaşmak zorunda kalacağını düşünebilir. Kardeşler arası kıskançlık için anne ve baba olarak sergileyebileceğiniz birtakım davranışlar hem çocuğunuzun duygularını yönetmesini hem de kardeş bağının kurulmasını kolaylaştırabilir. Kardeş kıskançlığı çözümü için izleyebileceğiniz yollar ise şunlar:

Kelimeleriniz Gizli Hazineniz

Tüm dikkat ve önceliğinizi büyük çocuğunuzun üzerinden çekip küçük kardeşine yönelttiğinizi hissettirmemeye çalışın. Ona, bebeğinizin tüm vaktinizi aldığını düşürtebilecek, “Sana yardım edemeyeceğim, kardeşini besliyorum.” veya “Parka gidemiyoruz çünkü bebeğin uyku vakti.” gibi şeyler söylemek yerine “Öğle yemeğinden sonra parka gideceğiz” veya “Beş dakika içinde sana yardımcı olacağım.” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.

Karşılaştırmayın


Çocuklarınız, söylediklerinize hatta beden dilinize bile dikkat eder. İlk olarak hangi kardeşin yürümeye başladığını ya da hangisinin yemek yeme konusunda daha uyumlu olduğu gibi kardeşler arasında karşılaştırmalar yapmaktan kaçının. Bu karşılaştırmalar, çocuklar arası kıskançlık duygularının artmasına sebep olabilir ve kardeşler arası bağın güçlenmesini engelleyebilir. Karşılaştırmak yerine, her bir çocuğun ilklerini diğer kardeşi referans vermeden belirtin. Ayrıca çocuklarınızı “müzik kulağı olan” gibi yetenekleri ile adlandırmamaya özen gösterin.

Çatışmanın Kaynağını Bulun


Kardeş çatışmalarının arkasındaki sebebin ne olduğunu anlamaya çalışın. Sizinle daha fazla zaman geçirmek veya dikkatinizi çekmek için mi yarışıyorlar? Yorulduklarında ya da sıkıldıklarında daha çok çatışırlar mı? Anlaşmazlıklarını açıklayabilecek bir davranış modeli gördüğünüzde bunu çözmeye çalışın. Örneğin, çocuklarınızdan her biriyle ayrı zaman geçirerek çocuğunuzun kardeşinin dikkatini çekmek için zararsız yollar bulmasına yardım edebilirsiniz.

Ailece Vakit Geçirin

Aile olarak birlikte eğlenmeniz çatışma ihtimalini düşürür. Çocuklarınızın yaşına göre aile aktiviteleri yapabilir, ormanda yürüyüşe çıkabilir,, bisiklet sürebilir ya da keyifli bir çizgi film seyretmeyi tercih edebilirsiniz.

Tarafsızlığınızı Gösterin

Anlaşmazlık yaşayan çocuklarınızın her birini dinleyin. Çocuklarınızı adil bir şekilde dinlemeniz, her birinin düşüncelerine saygı duyduğunuzu ve her tarafı duymak istediğinizi ifade etmenize yarar. Bu da çocuklarınızda haksızlığa uğramış ya da diğer kardeşin daha çok önemsendiği hissinin oluşmasını önler.

Ebeveyn Sorumluluğu Yüklemeyin

Büyük çocuğunuzun kardeşiyle kısa süreliğine ilgilenmesini bekleyebilirsiniz. Ancak kardeşi ile ilgilenebilecek bir yaşta olsa dahi ondan kardeşine disiplin vermesini ya da başka bir ebeveyn sorumluluğunu yerine getirmesini beklemeyin.

Ortak Vakit Geçirmelerini Teşvik Edin

Ortak işler yapmalarını teşvik ederek birlikte vakit geçirmelerini sağlayın. Zamana karşı yarışacakları “oyuncakları toplamak” ya da “tüm sayfayı rengarenk yapmak” gibi ortak yapabilecekleri bir aktivite belirleyin. Bu ufak heyecanları birlikte yaşamalarını sağlayın. Kimin daha başarılıyşa görevini bitirdiğine odaklanmadan her birine teşekkür edin.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım