1

Bebeğiniz karnınızda büyürken birçok vücut özelliğini kullanmaya başlar; karnınızda hareket eder, tatlı tekmeler savurur ve “işte buradayım” der. Bu sürede bebeğinizin solunum, sindirim, sinir, bağışıklık gibi vücut sistemleri de kullanıma hazır hale gelir. Bebeklerde sindirim sistemi ise anne karnında kısmen kullanılamadığı için, doğduktan sonra da gelişimine devam eden sistemlerden biridir. Yenidoğan bebekler de ilk aylarda bu sistemi nasıl kullanacağını öğrenir. Bebeklerin büyük çoğunluğu ilk aylarda sindirim sistemleriyle ilgili sorunlar yaşarlar. 

Yenidoğan bebeklerde sindirim sorunu bazı durumlarda ortaya çıkabilir. Burada en büyük risk anne sütüyle beslenmeyen bebeklerdir. Yani ilk 6 ay sadece anne sütü beslenmesi önemlidir.

Telaşlanmayın, siz de bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz.

Tatlı bebeğiniz karnınızdayken göbek bağıyla (kordon) beslendiği ve zaten sindirilmiş besinleri aldığı için kendi bedenine ait sindirim sistemi çalışmaz, sadece yutkunma gibi hareketlerle yavaş yavaş dış dünyaya hazırlanır. Ancak dokuz aylık süre zarfında bebeğinizin bedenindeki solunum, sindirim, bağışıklık gibi vücut sistemleri gelişir ve doğduktan sonra kullanmak üzere hazır hale gelir. Doğar doğmaz beslenme alışkanlığı değişen bebek, artık kendi boyunun 4 katı uzunluğunda olan bağırsaklarını kullanmayı öğrenmeye başlar.

Ağızdan aldığı besinleri mideye, oradan bağırsaklara göndererek ayrıştırır ve besinlerden geriye kalan katı atıkları kakası yoluyla atmayı öğrenir. Tabii bu öğrenme sürecinde tüm sistemler tam anlamıyla çalışmayabilir. Sindirim sistemi de bunlardan biri. Çünkü bu süre zarfında birçok sindirim enziminin salgılanması gerekir. Yenidoğan bebekler, sindirimi sağlamayı yaklaşık 3 ayda öğrenir. Ve işte bu nedenle bebeklerin büyük kısmı bu ilk aylarda sindirim sorunları yaşarlar. Anneler endişelense de bu, gayet normal bir durumdur.

Sindirim sistemi gelişirken neler yaşanır?

  • Yenidoğan bebeklerde sindirim sistemi doğumdan sonra kullanılmaya başlandığından bebeklerin sindirim sistemlerini kullanmayı öğrenmesi üç ayı bulur. 
  • İlk 6 ayda bazı bebeklerin mideleri henüz çok hassastır. Bu yüzden sık sık kusma sorunuyla karşılaşılabilir. Ayrıca midede reflü ve hazımsızlık gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. Kusma ve reflü aşırı şiddetli olmadığı sürece bebeklerde ilk 6 ayda normal kabul edilebilir.
  • Bağırsaklarda özellikle gaz oluşumu hemen her bebekte görülebilir. Gaz, aşırı ve uzun süren sancılara neden olmadığı sürece doğal karşılanır ve sindirim sistemi gazı bir süre sonra kendi kendine dışarı atar.
  • İshal ise sık sık karşılaşılan bir bağırsak sorunudur.

Bebekler sindirimden kalan atıkları atarken, kabızlık sorunu da yaşayabilirler. Anne sütü ile beslenen bebeklerde daha nadir görülen kabızlık, ek gıda ile beslenen bebeklerde bir soruna dönüşebilir. Ayrıca bebeklere 1 yaşından önce inek sütü vermek de kabızlık ve gaz sorununa yol açabilir.

Bebeğinizin sindirim sorunları için öneriler

Yenidoğan bebeklerde sindirim sorunu kolaylaştırmak için bebekler ilk 6 boyunca anne sütü ile beslenmelidir.

  • İshal bir günden fazla sürüyor ve aşırı su kaybına neden oluyorsa, beraberinde bebekte halsizlik ve ateş de gözlemleniyorsa mutlaka doktor kontrolü gereklidir. Bu süre zarfında bebeğinize su takviyesi yapmanız gerekebilir.
  • Kabızlık yaşayan bebeklerin kaka düzenini iyi takip etmeli ve bebeğiniz uzun süre kakasını yapamadıysa doktorunuza başvurmalısınız. Kabızlık için alabileceğiniz önlemler arasında bebeğin bağırsaklarına hafif dokunuşlarla masaj yapmak, ek gıda veriyorsanız ayına uygun posalı yiyecekleri tercih etmek ilk sıralarda yer alır.


Ürün Ailemiz

Bebeğinizin ayına uygun olarak özenle geliştirilen çocuk devam sütlerimiz ve ek gıdalarımızla sizin ve bebeğinizin yanınızdayız.

Bize Sorun Canlı Yardım