Bebeklerin sindirim sistemi, gelişimine anne karnında başlar. Doğumdan itibaren anne sütü ve çevreyle olan etkileşime göre şekillenir. Bebekler anne karnındayken sadece amniyon sıvısını yutar. Yani bebeğin bağırsağında amniyon sıvısı bulunur. Daha sonra ilk besini olan anne sütünü alan bebek sindirim sisteminin ilk hareketini tamamlar. Fakat bu ilk sindirim adımı bebeğin sindirim sistemi gelişimini tamamladığını göstermez.
Sindirim sistemi gelişmeye devam eder. Bebek midesi ilk gün kiraz büyüklüğündedir. 1 ayın sonunda yumurta kadar olur. Sindirim sistemi de bu büyümeye bağlı olarak yavaş yavaş gelişir. Bebeğin sindirim sistemindeki en büyük değişim, 6. aydan sonra ek besinlere geçişle görülür ve 1,5-3 yaş döneminde bebeğin sindirim sistemi yetişkinlere benzemeye başlar.
Sindirim sistemi neden bu kadar önemli?
Sindirim sistemi besinlerin işlenmesini, emilimini, sindirilmesini ve atılımını sağlar. Bunun yanısıra arka planda çok daha önemli bir sistemden bahsetmek mümkün. Bağırsaklar, 100 milyon sinir hücresi ile omuriliğin 10 katı sinir hücresi içerir. Bunun için bağırsaklar ikinci beyin olarak adlandırılır. İnsan vücudunda yararlı bakteriler de bulunur ve sindirim sistemi, 1000 farklı türde yaklaşık 100 trilyon bakteri barındırır. Kısa zincirli yağ asitleri ve vitaminlerin üretimini yapar. Bağışıklık sistemi hücrelerinin %70-80’i bağırsaklarda bulunur. Bağırsaklar, duygudurumu ve doygunluğu düzenleyen hormonlar salgılarlar. Vücuttaki mutluluk hormonunun (serotonin) %5’i beyin, %95’i bağırsaklardan salgılanır.
Bebek beslenmesinde omega 3 yağ asitlerinin alımı da oldukça önemlidir. Omega 3 yağ asitleri bebeklerin bağışıklıklarını, fiziksel ve bilişsel gelişimlerini destekler, özellikle beyin gelişimi ve göz sağlığında önemli rol oynar.
Bağırsakların bebek psikolojisi üzerindeki etkileri
Bağırsak sağlığının mutlulukla ilgisi oldukça kuvvetli. Düzenli bir bağırsak sistemine sahip olan bebekler daha mutlu bebeklerdir. Çünkü insan vücudunda bulunan mutluluk hormonunun büyük bir kısmının bağırsakta bulunması duygu durumunu da etkiler. Sindirimi sistemi düzenli olan olan bebekler sindirim sıkıntısı yaşamadan gelişimini tamamlar. Bu durum bebeğin yaşam kalitesini ve mutluluğunu arttırır.
Sindirim sistemi sıkıntısı yaşayan bebekler ne gibi durumlarla karşılaşır?
Bebeklerin büyük çoğunluğunda yaşamlarının ilk 1 yılı içerisinde sindirim zorluğuna bağlı olarak zaman zaman gaz ve kabızlık gibi sıkıntılar yaşayabilir. Sindirim sistemi güçlü olmayan bebekler, daha farklı rahatsızlıklar da yaşayabilir. Karın ağrısı, şişkinlik, duygudurum bozuklukları, ileriki dönemlerde obezite ve diyabet gibi sıkıntıların da yaşanmasına neden olabilir.
Bebeklerin sindirim sisteminin rahat olduğunu nasıl anlarız?
Bebekler ara sıra gaz sancısı ve karın ağrısı yaşayabilir bu durumun sürekli yaşanması sindirim bozukluğu habercisidir. Sindirim sistemi güçlü olan bebekler, şişkinlik yaşamaz, düzenli ve kaliteli uyku uyurlar. Sindirimi rahat olan bebekler daha mutlu olur.
Bebeklerimizin sindirim sağlığı için faydalı olan beslenme yöntemi nedir?
Bebeklerin sindirim sistemi için en sağlıklı besin 2 yaşına kadar anne sütüdür. Yüksek protein ve mineral henüz olgunlaşmamış bebeğin böbreklerini zorladığı ve özellikle sindirim sistemi sağlığı için 1 yaşa kadar keçi ve inek sütü hiçbir şekilde önerilmez. Verilen hiçbir katı gıda da anne sütünün yerini tutamaz. Anne sütü eksikliğinde ya da anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktora danışılmalıdır.
Anne sütü yetersizliğinde doktora danışarak en son yeniliklerden biri olan, fermantasyon yöntemiyle üretilmiş çocuk devam sütleri tercih edilebilir. Fermantasyon yöntemi sindirim sistemini düzenlemeye yardımcıdır. Böylece bebek hem rahatlar hem de yumuşak dışkılama sağlanmış olur. Bebek huzurlu ve rahat olduğunda sosyalleşmeye ve etkileşime açık olabilir.
Fermantasyon yöntemi hakkında bilmeniz gerekenler
Fermantasyon yöntemi, besinlerin daha kolay sindirilip vitamin ve minerallerin bağırsaklarda daha iyi emilmesine yardımcı olur. Böylece bebeklerin bilişsel ve fiziksel gelişimine katkı sağlar. Fermente ürünler, bağırsaklardaki faydalı bakterileri koruyarak sindirim sistemini düzenler. Bebeklerde şişkinlik ve karın ağrısına bağlı ağlamaları önler ve yaşam kalitesini arttırmaya yardımcı olur. İkinci beyin olarak nitelendirilen ve mutluluk hormonunun %95’ini barındıran bağırsaklar, tüketilen besinlere bağlı olarak bebeğinizin mutluluğuna da pozitif etkiler sağlar. Bunun için anne sütü ile beslenmek çok önemlidir. Anne sütü yokluğunda ya da yetersiz olduğu durumlarda doktora danışarak fermantasyon yöntemiyle üretilmiş çocuk devam sütleri tercih edilebilir.