'Bebeklere katı gıda ne zaman verilir' sorusunun işte cevabı.Bebeğiniz ilk 6 ay anne sütü ile beslenirken aslında bir yandan da katı gıdaya hazırlanır. Önce minik kafasını dik tutmaya başlar, ardından oturmayı öğrenir ve ağız hareketlerinize bakarak çiğneme taklidi yapar.😊 Bebeğinizdeki bu heyecan verici gelişimleri gördüğünüzde “Bebeklere katı gıda ne zaman verilir?” sorusu aklınıza gelebilir.
Bebeklere İlk Katı Gıda Ne Zaman Verilir?
Bebeklerin sindirim sistemi problemleri yaşamaması için katı gıdaya 6. ayda geçmesi tavsiye edilir. 6. ayına giren bebeğinizde şu durumları gözlemliyorsanız bebeğiniz ek gıdaya geçiş için hazır olabilir😉
- Bebeğiniz, mama sandalyesi ya da koltuk gibi bir yerde otururken başını kaldırabilmelidir.
- Ağzına verdiğiniz yiyecekleri boğazına doğru götürebilmelidir.
- Yemek kaşığını uzattığınız zaman ağzını açabilmelidir.
- Bebeğiniz, doğum ağırlığının iki katına ulaşmış olmalıdır.
- Ayrıca siz yemek yerken gözünü ağzınızdan ayırmıyorsa yemek yemeye ilgi duyuyor demektir.😉
Bazı bebeklerde 4 ay gibi erken bir dönemde tüm bunları yapabilir. Ancak ek gıdaya geçiş için 6. ayı beklemek gerekir. “Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?”içeriğimizi okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ne Zamana Kadar Anne Sütü Verilmeli?
Ek gıdaya geçiş ve anne sütü ile ilgili önemli bir şeyi hatırlatmak istiyoruz: 😊
- Ek gıdaya geçen bebeğiniz hala anne sütüne ihtiyaç duyar.
- Bebeğinizin 6 ay ila 2 yaş arası temel besin kaynağı, anne sütü ile birlikte katı gıdadır.
- Bebeğinize vereceğiniz ek gıdaya küçük porsiyonlarla başlamanız ve her zaman anne sütünü temel besini olarak vermeniz önemlidir.
- Anne sütü eksikliği ya da yokluğu durumunda ise doktorunuzun tavsiyesi ile devam sütü kullanabilirsiniz.
Ek Gıdaya Geçişte Bebeğinizin Kakasında Hangi Değişiklikler Olur?
Ek gıdaya geçişte bebeğinizin kakasında bazı değişiklikler olabilir. Bu çok doğal bir durumdur. Bebeğinizin kakasında şu farklılıklar olabilir:
- Dışkısı daha katı olabilir ve yediği yiyeceklerin rengini alabilir.
- Beslenme düzenine yağ da eklendiği için kakası daha güçlü bir kokuya sahip olabilir.
- Bebeğiniz demir takviyesi kullanıyorsa kakası daha yoğun ve koyu renkli olabilir.
- Kakasının içerisinde sebze kabuğu ya da mısır gibi sindirilmemiş yiyecek parçaları bulunabilir. Bebeğinizin sindirim sistemi henüz olgunlaşmadığı için bu durum normaldir 😊
- Bebeğinizin dışkısı çok gevşek ve sümüksü ise, bebeğiniz katı gıdaya geçiş için zamana ihtiyaç duyuyor olabilir. Böyle bir durum gözlemlerseniz doktorunuza danışabilirsiniz.
1 Yaşına Kadar Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Bebeğinizin 1 yaşına gelene kadar tüketmemesi gereken yiyecekler şunlardır:
- İnek sütü ve keçi sütü bebeğinizin henüz gelişmekte olan böbreklerini zorlayabilir. Ayrıca inek sütü, demir emilimini azaltır ve anemiye sebep olabilir. 1 yaşından sonra inek sütü içirmeye başlasanız bile bebeğinizin 2 yaşına kadar temel besin kaynağının anne sütü olduğunu unutmayın😉
- Bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar bal yedirmemeniz gerekir. Çünkü bal, içinde bulunabilen Clostridium Botulinum adlı bakterinin sporları nedeniyle alerjik etki oluşturabilir. Bebeklerde uzun süreli kabızlık, solunum problemleri, iştah kaybı ve halsizlik gibi rahatsızlıklar doğurabilir.
- Bebeğinizde alerjik reaksiyona yol açabilecek patlıcan, kivi ve çilek gibi gıdalar yedirmemeye dikkat edebilirsiniz.
- Bebeğinizin yemeklerini tuzsuz ve şekersiz hazırlamaya özen gösterin.
Unutmayın, her bebeğin ek gıdaya geçiş süreci farklı olabilir. Önemli olan bebeğinizin bu katı gıdaya hazır olması😉 Ek gıdaya geçen bebeğinize pratik öğünler hazırlamak için ¨6 Aylık Bebek Beslenme Tablosu¨ içeriğimize göz atabilirsiniz.