Birçok kadın için hayatının en anlamlı ve en güzel anı sayılabilecek hamilelik haberini siz de aynı sevinç ve coşkuyla karşıladınız, değil mi? Vücudunuz büyük bir fiziksel değişim yaşıyor, bebeğinizi besleyip büyütürken hormonlarınız hiç olmadığı kadar hareketli ve dengenizi bozabilecek kadar farklı çalışıyor. Bu tür sebeplerden dolayı hamile kadınların %15-20’lik kısmı depresyon sorunu yaşayabilir. Kesin tanı için doktora başvurulmalıdır.
Hormonal değişiklikler, gelecek kaygısı, genetik sebepler ve çevresel faktörler de depresyona sebep olabilir.
Hamile olmak 9 ay sonra anne ve ebeveyn olmak anlamına gelir. Dolayısıyla kısa bir süre sonra alacağınız sorumluluğun getirdiği endişenin yanında, bebeğinizi korumak, onu nasıl mutlu, sağlıklı ve başarılı büyüteceğiniz düşüncesi de endişelenmenize neden olabilir. Korkmayın, bunlar hamile kadınların ortak endişeleridir. Çocuğunuzun geleceğini doğrudan etkileyecek hamilelik dönemde sizin sağlıklı ve mutlu olmanız hem kendiniz hem de bebeğiniz için önem taşır.
Depresyonun bir diğer sebebi ise genetik faktörlerdir. Ailenizde depresyon geçmişi bulunan hamilelerin depresyona girme olasılığı daha fazladır. Evliliğinizdeki sorunlar ve zor geçen bir hamilelik süreci de depresyonu tetikleyen diğer etkenlerdendir. Eğer kendinizi ciddi bir sıkıntı içinde hissediyorsanız sevdiklerinizden veyakınlarınızdan destek isteyebilirsiniz. Ancak bu size yeterli gelmiyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
Hamilelikte depresyon belirtileri nelerdir?
- Mutsuz ve üzgün olma
- Uyku bozuklukları
- Umutsuzluk
- Iştahsızlık
- Unutkanlık
- Alınganlık
- Dikkat dağınıklığı
- Yoğun endişe
- Hayattan zevk alamama
Depresyon tedavisi
- Alkol ve sigara depresyonu tetikleyen unsurlardandır. Hamilelik döneminde hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı alkol ve sigara tüketmemelisiniz.
- Depresyon tanısı mutlaka bir doktor tarafından konulmalı ve doktor tarafından uygun görülen tedavi yöntemi uygulanmalıdır.
- Depresyonla tek başınıza mücadele etmemeli ve sevdiklerinizden destek almalısınız.